Maté groen
OverzichtMaté is een drank, getrokken uit de gedroogde bladeren en steeltjes van de Ilex paraguarensis boom, een groene boom die behoort tot de hulstfamilie en groeit in Argentinië, Chili, Peru en Brazilië, maar het meest overvloedig in Paraguay waar hij ook wordt gecultiveerd. De plant is nogal vaag geclassificeerd, volgens de Westerse kruidenleer, als aromatisch, stimulerend, bitter, laxerend, sterk, vochtafdrijvend, zuiverend, zweetopwekkend en koortsverminderend. Maté bevat veel vitaminen en mineralen. Maté dankt zijn naam aan de traditionele kom (ook 'maté' genaamd) waaruit men de drank opzuigt door een metalen of houten filter/rietje (bombilla genaamd). Deze kom was vroeger een gedroogde (soms versierde) kalebas, maar tegenwoordig worden ze van alle mogelijke materialen gemaakt.
Effecten
Het drinken van deze infusie wordt in Zuid-Amerika gebruikt het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven, de eetlust onder controle te houden en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid.
Gebruik
Om een maté infusie te maken, worden gedroogde en gekneusde bladeren van de Yerba maté in een kom gedaan, waaraan heet (ong. 70°C) water wordt toegevoegd. De drank wordt opgezogen door een metalen pijpje, de 'bombilla', die onderaan een filter heeft zodat de bladeren niet in de mond komen. Vul de kom tot 3/4 met yerba Maté. Giet rustig heet water op totdat de kom bijna helemaal vol is.
Laat het even rusten en als het water is opgenomen, giet er dan opnieuw wat water bij. Als de Maté volledig is verzadigd, steek dan de bombilla in de drank. Desgewenst kan (riet-) suiker en/of andere kruiden (zoals munt) worden toegevoegd. eventueel kan in plaats van water ook melk worden gebruikt. Schenk de Maté opnieuw op tot het bijna geen smaak meer heeft.